16 april 2020

Kronstad

Kongeskjøte nr 67 (1778).
Landmålerprotokoll.
Gammelt matrikkelnummer 9 Kronstad.
Eilertsen, s. 132.

Jens Petter Nielsen forteller i "Altas historie 1 - de glemte århundrene" at en fast landkirurgstilling for Finnmark ble opprettet i 1775. Den første legen druknet tragisk nok etter ett år i tjeneste, men den neste, Andreas Stoltenberg, etablerte seg på Elvebakken, og da passet det å gjøre eiendommen hans til gård for distriktskirurgembetet som sådan. Stoltenberg, som var distriktkirurg i 1778, ga ifølge Nielsen gården navn etter sin læremester Jens Cron på Kongsberg. Nielsen sier det vi i dag kaller Kronstad har navnet sitt fra at eiendommen omfattet en slått på Storenga, som man kalte det den gang. En slik slått finner vi ikke i kongeskjøtet, men kan godt ha blitt lagt til landkirurgens eiendom senere.

Andreas Stoltenberg (1751-1814) var ugift på dette tidspunktet, men giftet seg i 1784 med Anne Margrete, datteren til avdøde sorenskriver Hans Paus og kona Anne Kirstine, født Greve.

Skjøtet omfatter:

  1. Boepladsen, saa stor som samme paa Cartet over Elvebakken sub Litt. D. findes afsatt.
    - Tilsvarer Mtr 13/37 Kronstad (Gnr 31 bnr 31).
    - Deler av det opprinnelige Kronstad er i dag slukt opp av flyplassen.
  2. Den nordre Halvpart af Mikkelholmen, som ligger i SSW fra Mikkobakta. Deelelinien gaaer tvert over Holmen, imellem hvilke Holmer Elven løber.
    - Den siste halve setningen her er nok en feil avskrift fra Landmålerprotokollen og hører tydeligvis til neste løpenummer. I Landmålerprotokollen står det: ... Deelelinien gaaer tvert over Holmen i Ø og W, fra Kiosen under Mikkobakta til Elven.
    - Inngår i Mtr 25/32 Mikkelholmen (Gnr 34 bnr 69).
    - Mikkobakta er Mikkelberget i Raipas. I dag er Mikkelholmen ikke lenger noen holme, fordi elva har skiftet løp. Hvilken "Mikkel" denne holmen er oppkalt etter, kan det sikkert utvikles motstridende teorier om.
  3. Doctorholmen, en Holme i Tverelven beliggende neden for Forsen i Nord fra Amtmandsholmen, imellem hvilke Holmer Elven løber.
    - Tilsvarer Mtr 32/90 Doktorholmen (Gnr 38 bnr 104).
    - Den omtalte fossen er Sagafossen. Doktorholmen er strengt tatt ikke noen holme lenger og det er nok riktigere å si den ligger øst for Amtmannsholmen. Navnet kommer åpenbart av at holmen hørte inn under landkirurgens skjøte.
  4. Itsonimi, en Slaatt paa Ø Side af Tverelven, beliggende imellem Ole Carlsens Almongindienso paa N og Johannes Pedersens Lavandaranda paa S Side.
    - Inngår, sammen med løpenummer 5, i Mtr 32/41 Bakkestad (Gnr 38 bnr 56, 171 og 199).
    - Litt sør for Gammelbrua i Tverrelvdalen.
  5. Kukurragenteranda, en Ditto paa samme Side af Tverelven imellem Johannes Pedersens Lavandaranda og Skoven paa S Side.
    - Se løpenummer 4.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar