08 august 2021

Morten Nilsen, Sørelven

Kongeskjøte nr 3 i Rafsbotn (1777).
Landmålerprotokoll.
Gammelt matrikkelnummer 73 Sørelven.
Eilertsen, s. 253.

Morten Nilsen (1721-1779) var sønn av Nils Nilsen og Lucie Mortensdatter og bror til Anders Nilsen (Ruselut) og Iver Nilsen (Turelven).

Rundt 1743 giftet Morten seg med Ragnhild Olsdatter (-1795), men hvem hun var er usikkert. Hennes oppgitte alder ved begravelsen, 96 år, er nok overdrevet. Den eldste datteren kan være oppkalt etter sin mormor, og i tilfelle kan hun være den Ragnhild Olsdatter som er født i 1713, datter til Ole Olsen og Marit Nilsdatter som trolig bodde i Korsfjord.

Morten og Raghild er oppført som samiske i ekstraskattemanntallet i 1762. Sammen fikk de tre barn:

Skjøtet omfatter:

  1. Boepladsen, Late kaldet, beliggende i Rafsbotten ved den nordre Side af Latejok ved Søen sammesteds, bestaaer af en dyrket Plads, der fra Elven i nord er 225 Alen og fra Søen i øster er 250 Alen.
  2. En Skovslaatt, som strækker sig fra Hiemstædet langs Elven i øster.
  3. En Ditto, som strækker sig fra Hiemengen langs ved Søen til en needsatt Steen i nord 50 Alen lang, derfra i ONO til en Steen, derfra i NNW til en Steen ved en merket Birk i Myren og derfra i NO 1/4 til ONO til en Steen ved en merket Furru, som staar i Skovbredden [?], derfra langs med Bakken tilbage til Hiemengen.

Alle de tre eiendommene grenser altså til hverandre og ligger alle langs nordbredden av Sørelva - Láhtetjohka - ned til utløpet og nordover langs stranda. Til sammen utgjør de Mtr 36/16-19 Sørelven (Gnr 40 bnr 3-6 og utskilte eiendommer). Dette er i området mellom elva og krysset E6 og Russeluftveien og vestover til stranda. Det virker som om selve boplassen, Láhtet, lå vest for E6.

Morten Nilsens foreldre kan ha vært de første som bosatte seg i Rafsbotn i historisk tid, og de kom dit senest i 1736, skal vi tro kirkebøkene. Rafsbotn kaltes dengang Refsfiord på dansk.

Fra Panteboka:

  • I 1781, to år etter Mortens død, ble denne eiendommen auksjonert bort til Kort Jakobsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar